- Strona główna
- PRZETARGI
- Szkoła
- Plan lekcji
- Dzwonki
- Szkoła dla dorosłych
- Dla Uczniów
- Dla Nauczycieli
- Procedury
- Dla Maturzystów
- Praktyki zawodowe
- Doradca zawodowy
- REKRUTACJA 2018/2019
- Internat
- Projekty unijne
- Szkolny Wolontariat
- Biblioteka
- Nasze sukcesy
- Kontakt
Certyfikaty
Współpraca
DNI KUCHNI I KULTURY PORTUGALSKIEJ
W miesiącach listopadzie i grudniu 2015 roku miała miejsce w naszej szkole popularyzacja kuchni i kultury portugalskiej. W ramach tego przedsięwzięcia odbył się szereg różnorakich imprez, które miały przybliżyć naszym uczniom, nauczycielom oraz zaproszonym gościom charakterystyczne cechy tego iberyjskiego kraju.
Przedsięwzięcie było bezpośrednio związane z pobytem 30 nauczycieli ZS im.W.Witosa w Portugalii na przełomie września i października 2015 roku w ramach programu PO_WER Wiedza Edukacja Rozwój. Nauczyciele uczestniczyli w ramach projektu: „Wzbogacanie warsztatu zawodowego nauczycieli przedmiotów gastronomicznych poprzez nabywanie nowych umiejętności” w szkoleniach, kursach, wizytowali szkoły portugalskie, poznawali system kształcenia uczniów oraz doskonalenia zawodowego nauczycieli. Wiedza i nowo nabyte kompetencje wdrażają obecnie w proces dydaktyczny oraz popularyzują poprzez konkursy i różnego rodzaju akcje.
Upowszechnienie realizowanego projektu rozpoczęto od Dnia Kuchni i Kultury Portugalskiej w dniu 10 listopada. Tego dnia zaplanowano również Święto Patrona Szkoły. Po uroczystym apelu odbyła się dalsza część uroczystości – spotkanie wszystkich pracowników szkoły, którego celem było zwrócenie uwagi na współpracę naszej placówki z portugalskimi szkołami. W trakcie spotkania nauczyciele uczestniczący w mobilnościach w Portugalii mieli okazję podsumować swój pobyt oraz wymienić spostrzeżenia na temat systemu kształcenia zawodowego w Portugalii. Zaprezentowany był multimedialny materiał przedstawiający przebieg szkoleń nauczycieli w Portugalii. Choć nie każdy mógł brać udział w takim szkoleniu wszyscy pracownicy szkoły zostali zaproszeni do wymiany wzajemnych spostrzeżeń i doświadczeń na ten temat. Spotkanie uświetniły charakterystyczne dania typowe dla kuchni portugalskiej i iberyjskiej, które uczniowie wraz z nauczycielami przygotowali na wcześniejszych warsztatach na podstawie pozyskanych w Portugalii receptur.
Aby podkreślić znaczenie współpracy do przygotowania uroczystego spotkania wykorzystano umiejętności, jakie nabywają nasi uczniowie podczas kształcenia w różnych zawodach. Jak wspomniano, gastronomia przygotowała znane specjały kuchni portugalskiej: przekąskę z kiełbasą chorizo oraz pasta z tuńczyka, zupę dyniową, dorsza Bacalau a na deser najpopularniejszy portugalski deser babeczki z budyniem Pastéis de Belém.
Klasy reklamy z kolei pochwaliły się swoimi umiejętnościami graficznymi i dekoracyjnymi, wykonując do ozdobienia pomieszczenia piękne azulejos i wiele innych motywów portugalskich, np. przedstawiających jeden z symboli narodowych Portugalii jakim jest kogut Galo de Barcelos. Całe spotkanie przebiegało w przyjemnym klimacie portugalskiej muzyki Fado.
W planie są kolejne imprezy upowszechniające projekt. Już końcem miesiąca odbędzie się równie duże przedsięwzięcie popularyzujące kuchnię portugalską w ramach Światowego Dnia Zdrowej Żywności. Planuje się także kolejne warsztaty dla młodzieży w ramach zajęć pozalekcyjnych, a w miesiącu grudniu konkurs plastyczny z atrakcyjnymi nagrodami na artystyczną sardynkę portugalską „Festas de Lisboa”