Zespół Szkół im. W.Witosa w Suchej Beskidzkiej












link do facebook zs Witos
link do facebook zs SKKT wędrowiec

Certyfikaty




Współpraca









DNI KUCHNI  I  KULTURY  PORTUGALSKIEJ

W miesiącach listopadzie i grudniu 2015 roku miała miejsce w naszej szkole popularyzacja kuchni i kultury portugalskiej. W ramach tego przedsięwzięcia odbył się szereg różnorakich imprez, które miały przybliżyć naszym uczniom, nauczycielom oraz zaproszonym gościom charakterystyczne cechy tego iberyjskiego kraju.


Dzien kuchni portugalskiej Dzien kuchni portugalskiej Dzien kuchni portugalskiej Dzien kuchni portugalskiej Dzien kuchni portugalskiej

Przedsięwzięcie było bezpośrednio związane z pobytem 30 nauczycieli ZS im.W.Witosa w Portugalii na przełomie września i października 2015 roku w ramach programu PO_WER Wiedza Edukacja Rozwój. Nauczyciele uczestniczyli w ramach projektu: „Wzbogacanie warsztatu zawodowego nauczycieli przedmiotów gastronomicznych poprzez nabywanie nowych umiejętności” w szkoleniach, kursach, wizytowali szkoły portugalskie, poznawali system kształcenia uczniów oraz doskonalenia zawodowego nauczycieli. Wiedza i nowo nabyte kompetencje wdrażają obecnie w proces dydaktyczny oraz popularyzują poprzez konkursy i różnego rodzaju akcje.


Dzien kuchni portugalskiej Dzien kuchni portugalskiej Dzien kuchni portugalskiej
Dzien kuchni portugalskiej Dzien kuchni portugalskiej Dzien kuchni portugalskiej

Upowszechnienie realizowanego projektu rozpoczęto od Dnia Kuchni i Kultury Portugalskiej w dniu 10 listopada. Tego dnia zaplanowano również Święto Patrona Szkoły. Po uroczystym apelu odbyła się dalsza część uroczystości – spotkanie wszystkich pracowników szkoły, którego celem było zwrócenie uwagi na współpracę naszej placówki z portugalskimi szkołami. W trakcie spotkania nauczyciele uczestniczący w mobilnościach w Portugalii mieli okazję podsumować swój pobyt oraz wymienić spostrzeżenia na temat systemu kształcenia zawodowego w Portugalii. Zaprezentowany był multimedialny materiał przedstawiający przebieg szkoleń nauczycieli w Portugalii. Choć nie każdy mógł brać udział w takim szkoleniu wszyscy pracownicy szkoły zostali zaproszeni do wymiany wzajemnych spostrzeżeń i doświadczeń na ten temat. Spotkanie uświetniły charakterystyczne dania typowe dla kuchni portugalskiej i iberyjskiej, które uczniowie wraz z nauczycielami przygotowali na wcześniejszych warsztatach na podstawie pozyskanych w Portugalii receptur.


Dzien kuchni portugalskiej Dzien kuchni portugalskiej Dzien kuchni portugalskiej Dzien kuchni portugalskiej

Aby podkreślić znaczenie współpracy do przygotowania uroczystego spotkania wykorzystano umiejętności, jakie nabywają nasi uczniowie podczas kształcenia w różnych zawodach. Jak wspomniano, gastronomia przygotowała znane specjały kuchni portugalskiej: przekąskę z kiełbasą chorizo oraz pasta z tuńczyka, zupę dyniową, dorsza Bacalau a na deser najpopularniejszy portugalski deser babeczki z budyniem Pastéis de Belém.

Klasy reklamy z kolei pochwaliły się swoimi umiejętnościami graficznymi i dekoracyjnymi,  wykonując do ozdobienia pomieszczenia piękne azulejos i wiele innych motywów portugalskich, np. przedstawiających  jeden  z symboli narodowych Portugalii jakim jest kogut Galo de Barcelos. Całe spotkanie przebiegało w przyjemnym klimacie portugalskiej muzyki Fado.


Dzien kuchni portugalskiej Dzien kuchni portugalskiej Dzien kuchni portugalskiej Dzien kuchni portugalskiej

W planie są kolejne imprezy upowszechniające projekt. Już końcem miesiąca odbędzie się równie duże przedsięwzięcie popularyzujące kuchnię portugalską w ramach Światowego Dnia Zdrowej Żywności. Planuje się także kolejne warsztaty dla młodzieży w ramach zajęć pozalekcyjnych, a w miesiącu grudniu konkurs plastyczny z atrakcyjnymi nagrodami na artystyczną sardynkę portugalską „Festas de Lisboa”


Dzien kuchni portugalskiej Dzien kuchni portugalskiej