Zespół Szkół im. W.Witosa w Suchej Beskidzkiej












link do facebook zs Witos
link do facebook zs SKKT wędrowiec

Certyfikaty




Współpraca









Europejski model kształcenia zawodowego w praktyce

W ramach projektu pt. „Europejski model kształcenia zawodowego w praktyce” 31 uczniów z Zespołu Szkół im. W. Witosa z Suchej Beskidzkiej wyjechało do Grecji na staż zawodowy zorganizowany przez firmę Grupa Montownia – koordynatora projektu oraz organizację partnerską Kokkino Nero Mobility. Grupa 20 hotelarzy i 11 gastronomów z ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej wyjechała na 28- dniowy staż zagraniczny, który został poprzedzony zajęciami przygotowującymi do odbycia mobilności zagranicznej, odbywającymi się w szkole.


Delhi Beach Delhi Beach Delhi Beach Delhi Beach

Celem projektu było zwiększenie mobilności zawodowej uczniów, dzięki zdobyciu praktycznego doświadczenia w branży hotelarskiej i gastronomicznej w środowisku międzynarodowym, oraz podwyższenie kwalifikacji zawodowych uczniów. Cele pośrednie tj. poznanie przez uczniów zasad funkcjonowania zagranicznych przedsiębiorstw z branży hotelarskiej i gastronomicznej , przełamanie bariery językowej ( specjalistyczne słownictwo dla danej branży), wykształcenie postaw przedsiębiorczych i mobilnych oraz postaw asertywnych zwiększyły ich samoocenę i wiarę we własne możliwości.


staż staż staż staż staż

Wyjazd młodzieży na praktyki zawodowe, to nie tylko nauka. Program prócz stażu obejmował również poznanie atrakcji turystycznych, kultury, tradycji, walorów turystycznych, historycznych i gospodarczych. Uczestnicy nawiązują znajomości , a często przyjaźnie, które są utrzymywane nawet po powrocie do kraju. Pobyt na stażu zagranicznym nauczył uczestników większej otwartości i tolerancji , uwrażliwił na różnice mentalne i kulturowe


staż w grecji staż w grecji staż w grecji staż w grecji

Dzięki poznaniu zasad funkcjonowania firm zagranicznych w branży hotelarskiej, spożywczej i gastronomicznej , zainteresowanym uczestnikom projektu , łatwiej będzie poruszać się na zagranicznym rynku pracy. Cały wyjazd uczniów zostaje potwierdzony certyfikatami Europass, dzięki któremu nabyte przez nich umiejętności i kwalifikacje zawodowe nabierają postać formalną i uznawaną u europejskich pracodawców.

Podstawowym celem projektu było:

  • - podwyższenie kwalifikacji zawodowych uczniów;
  • - realizacja pośrednich celów, tj. poznanie zasad funkcjonowania zagranicznych przedsiębiorstw z branży hotelarskiej i gastronomicznej, podniesienie umiejętności posługiwania się językami obcymi;
  • - wykształcenie podstaw przedsiębiorczych;
  • - poprawa samooceny, zdobycie doświadczenia międzykulturowego.
  • Cel ten osiągnęliśmy poprzez:

  • - zdobycie przez uczestników praktycznego doświadczenia w branży hotelarskiej i gastronomicznej w środowisku międzynarodowym. Umiejętności te zostały potwierdzone certyfikatami Europass – Mobilność i certyfikatami uczestnictwa;
  • - zachęcenie do otwartości i współpracy w ramach przygotowania kulturowo – pedagogicznego zorganizowanego przed wyjazdem przez nauczycieli ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej;
  • - przełamanie bariery językowej w zakresie posługiwania się specjalistycznym słownictwem – zajęcia z przygotowania językowego przed wyjazdem;
  • - zapoznanie uczestnika z zasadami funkcjonowania firm greckich z branży hotelarskiej oraz gastronomicznej;
  • - poznanie podstaw komunikacji w języku greckim (dzięki zajęciom z przygotowania językowego na miejscu odbywania stażu).
  • Wszystkie założone w projekcie cele zostały w pełni osiągnięte. Udział w projekcie dostosował umiejętności uczniów do wymagań współczesnego rynku pracy zwiększając tym samym ich szanse na zatrudnienie. Uczniowie oprócz umiejętności i kompetencji branżowych sensu stricto, nabyli szereg kompetencji osobistych i kulturowych, takich jak wzrost pewności siebie, czy umiejętności radzenia sobie w trudnych sytuacjach

    Udział w praktykach zawodowych pozwolił uczniom rozwinąć kompetencje zawodowe w zawodzie hotelarza i gastronoma. W pierwszym przypadku były to przede wszystkim zadania dotyczące profesjonalnej obsługi hotelu. Uczniowie odbywający praktykę hotelarską w Grecji, której rynek turystyczny jest bardzo dobrze rozwinięty, zdobyli wiele cennych umiejętności, które mogą wdrażać w polskim sektorze np. obsługa zagranicznych gości hotelowych.

    W drugim przypadku było to doskonalenie rzemiosła i rozwój umiejętności manualnych oraz wytwarzania wyrobów greckich, które cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Zdobyte umiejętności wzmocniły ich konkurencyjność na rynku pracy.

    Partner zagraniczny grupa Kokkino Nero Mobility Center, która ma bardzo duże doświadczenie w organizacji staży zawodowych, odpowiedzialna była za organizację praktyk zawodowych oraz ich monitoring, w tym czuwanie nad ich przebiegiem zgodnie z programem stażu. Dzięki dużym kompetencjom w organizacji mobilności zawodowych zapewnili wysoki standard nauczania. Dużym wsparciem merytorycznym w zakresie kształcenia zawodowego wykazał się również Zespół Szkół im. w. Witosa z Suchej Beskidzkiej

    Wszyscy partnerzy projektu aktywnie uczestniczyli na każdym etapie realizacji projektu co niewątpliwie wpłynęło na wysoką jakość zorganizowanego stażu. Projekt przyczynił się do podniesienia kwalifikacji zawodowych 31 uczniów ze szkoły w Suchej Beskidzkiej. Umiejętności jakie zdobyli uczestnicy, mają swoje odzwierciedlenie w certyfikatach, które mogą zaprezentować potencjalnym pracodawcom, zwiększając swoje szanse na zatrudnienie.


    Europasa Europasa Europasa

    Przeprowadzenie projektu wspólnie z organizacja grecką wpłynęło na polepszenie kompetencji interkulturowych wszystkich trzech stron, co zaowocowało dalszymi planami między organizacjami.


    "The European model of vocational training in practice"

    In the project "The European model of vocational training in practice" 31 students from W. Witos’ School Complex in Sucha Beskidzka went to Greece for a professional internship organized by the Montownia Group – the project coordinator and Kokkino Nero Mobility - partnering organization. Group of 20 hoteliers and 11 caterers from W. Witos’ School Complex went on a 28-day internship abroad, which was preceded by activities, held in the school, preparing for international mobility. The main objective of the project was to increase the occupational mobility of students by gaining practical experience in the hotels and restaurants in an international environment and increasing professional skills of students. The intermediate aims that were learning about the business principles of foreign companies in the hotel and catering industries, breaking the language barrier (specialized vocabulary for a given sector), shaping entrepreneurial, mobile and assertive attitudes increasing their self-esteem and self-confidence. Internship for young students is not just about education. Apart from the internship, the program also included visits to tourist attractions, experiencing culture, tradition, touristic, historical and economic values. Participants made connections and often friendships, which were maintained even after returning to the country. The International Internship helped participants to become more open and tolerant, raised awareness on mental and cultural differences. By understanding the principles of operation of foreign companies in the hospitality, food and catering industry, it will be easier for participants of the project to move around the foreign labor market. The internship was certified by Europass certificate, by which their acquired skills and qualifications took the formal form and became recognizable for the European employers.


    The main objective of the project was:
    - Increasing the professional qualifications of students;
    - Implementation of the intermediate aims i.e. to learn about the business principles of foreign companies in the hotel and catering industries, improving foreign language skills;
    - Shaping entrepreneurial attitudes;
    - Strengthening self-esteem and intercultural experience.

    Those objectives were achieved by:
    - Getting practical experience in international hotels and restaurants by the participants. These skills have been certified by the Europass – Mobility Certificate and Certificates of Participation.
    - Encouraging openness and cooperation, within the framework of cultural – educational preparation organized by teachers from W. Witos’ School Complex in Sucha Beskidzka before departure.
    - Breaking the language barriers in the use of specialized vocabulary - language preparation classes before departure.
    - Familiarizing participants with the functioning of Greek hotel industries and catering businesses.
    - Learning the basics communication in the Greek language (thanks to the apprenticeship language preparation classes on-site). All the established project objectives were fully achieved.

    Participation in the project adjusted students' skills to the requirements of the modern labor market thereby increasing their employability. Students in addition to the skills and competences of industries in the strict sense, have acquired a series of personal and cultural abilities, such as the increase in self-confidence or skills to cope with difficult situations. Participation in this internship let students develop professional competences in the profession of Hotelier and Restaurateur. In the first case the primary tasks involved the professional service of the hotel guests.
    Students completing their hospitality practicum in Greece, where the tourist market is very well developed, have gained many valuable skills which they can deploy in the Polish sector, for example services of foreign guests.

    In the second case, it was the perfecting of the craft, developing manual skills and preparing Greek products, which are becoming more popular in Poland. They acquired skills which strengthen their competitiveness in the labor market.

    Kokkino Nero Mobility Center- foreign partner group form Greece, which has extensive experience in organizing professional internships, was responsible for organizing professional practicum and of its supervision, that is, ensuring the course is compatible with the internship program. Thanks to the great competence in the organization of professional mobility, there was a high standard of teaching. The high substantive support concerning vocational training was given by W. Witos’ School Complex.

     

    All project partners were actively involved at every stage of the project, what undoubtedly affected the high quality of the internship.
    The project contributed to the rise of the professional qualifications of 31 students from a school in Sucha Beskidzka. Skills they have gained are reflected in the certificates, which they can present to their prospective employers.

    Carrying out the project in cooperation with the Greek organization improved the intercultural competence of all three organizations and it resulted in further plans between organizations.