- Strona główna
- PRZETARGI
- Szkoła
- Plan lekcji
- Dzwonki
- Szkoła dla dorosłych
- Dla Uczniów
- Dla Nauczycieli
- Procedury
- Dla Maturzystów
- Praktyki zawodowe
- Doradca zawodowy
- REKRUTACJA 2018/2019
- Internat
- Projekty unijne
- Szkolny Wolontariat
- Biblioteka
- Nasze sukcesy
- Kontakt
Certyfikaty
Współpraca
Gastronomia 2015/2016
Spotkanie opłatkowe dla emerytów Związku Nauczycielstwa Polskiego
W dniu 17.12.2015r w Zespole Szkół im. W. Witosa odbyło się spotkanie opłatkowe dla emerytów Związku Nauczycielstwa Polskiego . Wydział Gastronomii odpowiedzialny był za zorganizowanie spotkania opłatkowego dla 90 osób. Nakryciem stołów zajęła się mgr inż. Barbara Polak z uczniami z klasy III TH 1 oraz III RK. Nakrycie, dekoracje i obsługę przygotowała mgr inż. Izabela Śliwa z klasami III TH 1, III TH 2, III RK, IV TE. Przygotowaniem tradycyjnych potraw wigilijnych zajęli się dr.inż. Krzysztof Maciejowski z klasą 1GB oraz mgr inż. Józef Bąbol z klasą 3 GB. Pyszne ciasta i tradycyjne pierniczki upiekły mgr inż. Paulina Porębska z klasą 1KC ora mgr inż. Małgorzata Panek z klasą 3 GA. Młodzież która uczestniczyła w przygotowaniu imprezy była bardzo zaangażowana w powierzone zadania. Wykazała się dużą fachowością, odpowiedzialnością.
Gastronomia 2014/2015
Uroczysta kolacja dla zespołu "Żergemel"
W dniu 24.10.2015r w stołówce Zespołu Szkół im. W. Witosa odbyła się uroczysta kolacja dla zespołu folklorystycznego ,, Żergemel''( Skowronek''). Zespół ,, Żergemel'' działa w ramach Narodowo - Kulturowej Autonomii Polaków miasta Ułan - Ude,, Nadzieja'' z Buriacji na Syberii. Prezesem Autonomii Polaków ,, Nadzieja'' jest pani Maria Iwanowa, uhonorowana przez władze Rzeczpospolitej Polskiej.
Nauczyciele Wydziału Gastronomii odpowiedzialni byli za zorganizowanie powyższej kolacji: dr inż. Krzysztof Maciejowski przygotowanie kolacji z klasami 3 SZ, 1 GB. Za nakrycie i obsługę odpowiedzialna była mgr inż. Izabela Śliwa z klasami IV TE, III TH1. Młodzież ze wszystkich klas zaangażowanych w przygotowanie i obsługę imprezy wykazała się dużym zaangażowaniem i solidnością.
Spotkanie opłatkowe dla ZNP
Jak co roku w stołówce nasze szkoły odbyło się spotkanie opłatkowe dla emerytów Związku Nauczycielstwa Polskiego - w dniu 11.12.2014r.
Nauczyciele Wydziału Gastronomii odpowiedzialni byli za zorganizowanie tego tradycyjnego spotkania na 90 osób. Nakrycie stołów przygotowała p. Polak Barbara z uczniami kl. II RK, oraz nakrycie i obsługę przygotowała p. Izabela Śliwa z uczniami klasy II RK, IIITE Przygotowaniem tradycyjnych wigilijnych potraw zajęła się p Renata Pochopień oraz Paulina Porębska z uczniami klas 4 GA i 2 GA.
Pyszne ciasta i tradycyjne pierniczki upiekli uczniowie z klasy III GA pod opieką p. Pauliny Porębskiej oraz uczniowie z klasy II GB z opiekunem p. Małgorzatą Panek i uczniowie klasy I GB z p. Alicją Lenart. Młodzież ze wszystkich klas wykazała się odpowiedzialnością i fachowością i dużym zaangażowaniem.
Wyróżnienie w Powiatowym Konkursie Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”
W sobotę, 15 listopada w budynku remizy Ochotniczej Straży Pożarnej w Stryszawie odbyła się czternasta już edycja Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”, którego celem jest powrót do tradycyjnej kuchni oraz popularyzacja i promocja tradycji kulinarnych regionu Podbabiogórza. Dzięki konkursowi pozyskiwane są stare przepisy naszych babć i przekazywane młodemu pokoleniu by nie zaginęły oraz, żeby te dawne, smaczne potrawy wciąż gościły na naszych stołach. Podczas imprezy prezentowane są stroje regionalne oraz piękne dekoracje stołów.
Tegoroczne kulinarne zmagania rozpoczęły się muzycznym wstępem w wykonaniu zespołu skupiającego gospodynie ze Stowarzyszenia KGW „Siedlisko-Stryszawa Górna”.W czternastej edycji wzięło udział 16 grup, które przygotowały potrawy z drobiu.
Wyróżnienia za udział otrzymali nasi reprezentanci z klasy III Z oraz II TG wraz z opiekunami panem Józefem Bąbolem oraz panią Beatą Lipka. Dodatkowo każda uczestnicząca w konkursie grupa otrzymała pamiątkową łyżkę oraz dyplom-podziękowanie
Dzień nauczyciela -bufet ze słodkościami
W dniu 14 października 2014 roku w naszej szkole obchodzony był uroczyście Dzień Nauczyciela. Z tej okazji w pokoju nauczycielskim zorganizowany został bufet ze słodkościami. Dekorację, nakrycie i obsługę bufetu przygotowały pani Bałos Bogumiła i Beata Lipka oraz uczniowie delegowani z klasy III TGa.
Światowy Dzień Żywności - Zioła i przyprawy w naszej kuchni
Nauczyciele komiski przedmiotów gastronomicznych wraz z młodzieża zorganizowali w dniu 23 października 2014r w naszej szkole ŚWIATOWY DZIEŃ ŻYWNOŚCI pod hasłem: "Zioła i przyprawy w naszej kuchni". Przygotowano na ten dzień prelekcje oraz degustacje pysznych potraw, których smak podkreślały zioła. I tak sprobować można było chleba z dodatkiem masła smakowego lub różnorodnych past, barszczyku z paluszkami kminkowymi, zupy dyniowej,tartaletek, bułeczek z czarnuszką, przez siebie skomponowanych surówek, szarlotki i wiele innych smakołyków. Wwydarzeniu wzięli udział: Dyrekcja, nauczyciele iuczniowie 10 klas naszej szkoły oraz zaproszeni goście. Za pomoc w organizacji dziękujemy Radzie Rodziców, piekarni Machaczka Sucha Beskidzka oraz Pani W. Woźny - kierownikowi kuchni szkolnej
Dnia 21.10.2014r. Na hali sportowej przy Zespole Szkół im. Andrzeja Średniawskiego w Myślenicach odbyła się IV edycja konkursu „Mam zawód. Mam fantazję” w konkurencji barmańskiej. Organizatorem wydarzenia był Departament Edukacji i Kształcenia Ustawicznego – Wydział Kształcenia Zawodowego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego. Konkurs organizowany był w ramach projektu „Modernizacja Kształcenia Zawodowegow Małopolsce” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.Wzięło w nim udział 19 drużyn z różnych szkół województwa małopolskiego .
ZS. im. W. Witosa reprezentował uczeń klasy III TE Paweł Pacyga wraz z opiekunem mgr inż. Barbarą Polak.
Zadaniem uczestnika było wykonanie napojów w dwóch kategoriach: short drink (alkoholowy) i long drink (bezalkoholowy) po 3 porcje, według własnej oryginalnej receptury. Na wykonanie każdego drinka uczestnik miał 7 minut. Wcześniej na osobnym stanowisku wykonywane były dekoracje do drinków z jadalnych owoców i warzyw. Uczestnik był oceniany przez sędziów technicznych oraz sędziów degustacyjnych, którzy należą do Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Oceniali oni technikę wykonania oraz smak, wygląd i aromat.
Gastronomia 2013/2014
Pierwsze Wiosenne Spotkanie z Edukacją - obsługa kelnerska
29 marca 2014r. w Zespole Szkół Ogólnokształcącym w Suchej Beskidzkiej odbyła się impreza na 250 osób - „I WIOSENNE SPOTKANIA Z EDUKACJĄ”. Nasza szkoła przygotowała dla uczestników spotkania –„przerwę na kawę”.
Nakryciem stołów i obsługą imprezy zajęli się uczniowie z klas: III TGb, IV TGc i I RK pod opieką p. Haliny Miśkowiec, p. Barbary Polak i p. Izabeli Śliwy.
Ciasta i ciasteczka przygotowali uczniowie pod opieką nauczycieli: Bogumiły Bałos, Zofii Bąbol, Janiny Hulbój, Krzysztofa Maciejowskiego, Małgorzaty Panek, Renaty Pochopień, Pauliny Porębskiej.
Przygotowano dodatkowo kiermasz ciast, ciasteczek i pieczonego na zakwasie chleba. Kiermasz cieszył się dużym zainteresowaniem. Młodzież wykazała się dużym zaangażowaniem i fachowością. Zadania wykonywała z dużą odpowiedzialnością i profesjonalizmem.
Konferencja naukowo-szkoleniowa „Transplantacja w nauce i praktyce”
13 marca 2014r. w naszej szkole miała miejsce Konferencja naukowo-szkoleniowa„Transplantacja w nauce i praktyce” . Nasza szkoła przygotowała dla uczestników konferencji –„przerwę na kawę” w formie „bufetu angielskiego”. Ciasta i ciasteczka przygotowali uczniowie klasy I SZ i II TGa pod opieką p. Pauliny Porębskiej, oraz uczniowie: E. Wądolna i P. Bienias z klasy IV Ga, M. Jurzec i W. Kazanowski z klasy III Ga – pod opieką p. Renaty Pochopień.
Nakryciem stołów i obsługą gości zajęli się uczniowie klasy IV TGc pod opieką p. Izabeli Śliwy i p. Barbary Polak.
Jak zwykle wszyscy stanęli na wysokości swojego zadania i wykazali się profesjonalizmem.
Patrycja Wrzodek w półfinale w Ogólnopolskim Konkursie "Młody Kreator Sztuki Kulinarnej"
Królik, kasztany i szczypta sera drzwi do sukcesu w CERESIE otwiera!
Uczennica klasy 2 TGa Patrycja Wrzodek pod opieką mgr Krzysztofa Maciejowskiego uczestniczyła w konkursie kulinarnym Młody Kreator Sztuki Kulinarnej i dotarła aż do półfinału w tym niezwykle wymagającym ogólnopolskim konkursie. Wyczyn to nie lada, ponieważ trudność tego konkursu wynikała z bardzo wysokiego poziomu uczestników, gdzie profesjonalizm i doskonałe opanowanie warsztatu nie zapewnia sukcesu. Jak nazwa konkursu wskazuje wymaga on od uczestników tego, bez czego nie można być dobrym kucharzem – kreatywności! I tutaj Patrycja Wrzodek stanęła bez najmniejszych kompleksów w szranki z najlepszymi w swej dziedzinie z całej Polski. Patrycja pod opieką mgr Krzysztofa Maciejowskiego przygotowała wyrafinowaną i trudną potrawę- Królika –comber sous vide, confi maślane z ravioli z kasztanami i warzywa glazurowane z pudrem z koziego sera. Sama receptura to …kilka stron- nie mówiąc o trudności wykonania. Jednak Patrycja jak burza dotarła do półfinału, spośród 24 osób do ścisłego finału dostało się zaledwie 6 uczniów. Nasza uczennica otrzymała cenny dla każdego kucharza zestaw profesjonalnych noży , choć niewątpliwie najcenniejszą nagrodą jest satysfakcja Patrycji i świetnego profesjonalisty, który nie po raz pierwszy przysparza chwały naszej szkole mgr Krzysztofa Maciejowskiego. Z pewnością takie sukcesy zachęcą naszą młodzież do kulinarnych poszukiwań a absolwentom Gimnazjum pomogą dokonać dobrego wyboru przyszłej szkoły i zawodu!
Spotkanie opłatkowe dla pracowników Starostwa Powiatowego w Suchej Beskidzkiej
19.XII.2013r. nasi uczniowie pod opieką nauczycieli przygotowali spotkanie opłatkowe dla pracowników Starostwa Powiatowego w Suchej Beskidzkiej. Młodzież wykazała się ogromną dojrzałością zawodową, zaangażowaniem i pracowitością. W sposób bardzo profesjonalny uczniowie zadbali o wyjątkowo świąteczną dekorację sali i stołów, która wprowadzała wszystkich w nastrój świąteczny. Za nakrycie stołów, dekorację oraz obsługę spotkania odpowiedzialna była mgr inż. Barbara Polak z uczniami z klasy IV TG i II TE (kelner). „Pyszne” ciasta i ciasteczka na to spotkanie upiekli uczniowie:
- z klasy I SZ, I TGa, II TGb – pod opieką mgr Pauliny Porębskiej,- z klasy I TGb, IV TGa – pod opieką mgr Janiny Hulbój,
- z klasy III TGa, IV TGb – pod opieką mgr Renaty Pochopień.
Spotkanie opłatkowe dla ZNP
Jak co roku w stołówce nasze szkoły odbyło się spotkanie opłatkowe dla emerytów Związku Nauczycielstwa Polskiego - w dniu 11.12.2013r.
Nauczyciele Wydziału Gastronomii odpowiedzialni byli za zorganizowanie tego tradycyjnego spotkania na 90 osób. Nakrycie stołów przygotowała p. Polak Barbara z uczniami kl. II TE, oraz nakrycie i obsługę przygotowała p. Izabela Śliwa z uczniami klasy IV TGC. Przygotowaniem tradycyjnych wigilijnych potraw zajęła się p. Zofia Bąbol z uczniami klasy II SZ.
Pyszne ciasta i tradycyjne pierniczki upiekli uczniowie z klasy I SZ i IV TGB pod opieką p. Pauliny Porębskiej i uczniowie z klasy I TGB, 4 TGB z opiekunem p. Małgorzatą Panek. Młodzież ze wszystkich klas wykazała się odpowiedzialnością i fachowością i dużym zaangażowaniem.
Udział nauczycieli w warsztatach kelnerskich „GASTROSHOW” 2013
Nauczycielki Barbara Polak i Izabela Śliwa 20 listopada 2013r. wzięły brały udział w warsztatach Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika w Krakowie.
Były to warsztaty szkoleniowe dla nauczycieli zawodów gastronomicznych podnoszące kwalifikacje zawodowe. Były to prestiżowe - Warsztaty Kelnerskie – „GASTROSHOW” 2013 potwierdzone certyfikatem uczestnictwa.
Obsługa kelnerska imprez
Małopolski Okręgowy Związek Pływacki z Krakowa w dniu 9 listopada 2013r. zorganizował spotkanie na 209 osób, nasza szkoła przygotowała część gastronomiczną. Nadzór i opiekę nad przygotowaniem sali i obsługi sprawowała Barbara Polak i Izabela Śliwa. Młodzież doskonale wywiązała się ze swoich obowiązków.
Dnia 11 listopada 2013r. w naszej szkole z okazji Jubileuszowego Rajdu MDP nasi uczniowie również pod opieką nauczycieli Barbary Polak i Izabeli Śliwy zajmowali się przygotowaniem sali i obsługą 210 gości.
XIII powiatowy konkurs potraw regionalnych "O Złotą Warzechę"
16 listopada b.r w Lachowicach odbył się XIII powiatowy konkurs potraw regionalnych "O Złotą Warzechę". Tegorocznej edycji konkursu przewodził temat jarzyn. W konkursie wzięło udział 17 zespołów w tym reprezentacja młodzieży naszej szkoły pod kierunkiem mgr inż. Małgorzaty Panek. Byli to uczniowie klas: I Technikum Gastronomicznego, I Zasadniczej Szkoły Zawodowej oraz IV Technikum Gastronomicznego. Każdy zespół był zobowiązany wykonać dwie potrawy oraz nalewke. Nasza młodzież przygotowała następujące reginalne przysmaki:
Jabłko w roli głównej - akcja zdrowego odżywiania
W dniu 16 pażdziernika 2013 r. w naszej szkole odbyła się coroczna akcja "5x dziennie warzywa i owoce" pod hasłem: "Jabłko w roli głównej".
Uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielami przedmiotów gastronomicznych przygotowali ciekawe potrawy i napoje z owoców i warzyw oraz prelekcję na temat zdrowego odżywiania.
Całą akcję koordynowała pani mgr inż Renata Pochopień.
Sponsorami akcji byli: Piekarnia "Machaczka" z Suchej Beskidzkiej, Piekarnia "Wągiel" z Suchej Beskidzkiej oraz nauczyciele przedmiotów gastronomicznych
Gastronomia 2012/2013
Konferencja dla Dyrektorów Szkół Powiatu Suskiego - bankiet angielski
W dniu 05.06.2013r. nasza szkoła przygotowała nakrycie bankietu angielskiego na 200 osób na Konferencję dla Dyrektorów Szkół Powiatu Suskiego pt: „Regionalna Tożsamość Kulturowa Zbiorowości Lokalnej”. Impreza miała miejsce w Liceum Ogólnokształcącymim. Marii Curie – Skłodowskiej w Suchej Beskidzkiej.
W przygotowaniu imprezy brali udział uczniowie z klasy I TE – kelner, III TGc – kelner, pod nadzorem mgr inż. Barbary Polak i mgr inż. Izabeli Śliwy.Ciasta i ciasteczka na bankiet angielski przygotowywała młodzież pod opieka mgr inż. Pauliny Porębskiej, mgr inż. Małgorzaty Panek, mgr inż. Krzysztofa Maciejowskiego
Młodzież wykazała się dużym zaangażowaniem i fachowością. Zadania wykonywała z dużą odpowiedzialnością i profesjonalizmem. Udział naszej szkoły był dużym sukcesem zawodowym nauczycieli i uczniów
"Najlepszym kucharzem 2013" w Witosie jest Anna Kołacz z klasy IV Ga
W dniu 16.04.2013 roku przeprowadzony został II Etap Konkursu: "Najlepszy Kucharz 2013”. Finaliści konkursu oceniani byli pod kątem:
- • przygotowania potrawy nt: :”Nie marnuj jedzenia”
- • przygotowania i opracowania receptur gastronomicznych uwzględniających nowe trendy w gastronomii
- • prezentacji wykonanych potraw pod kątem racjonalnego korzystania z żywności
Uczniowie pod okiem jury: mgr inż. R Pochopień, mgr inż. B. Lipka oraz mgr J. Hulbój przygotowywali potrawy. W tegorocznej edycji konkursu mieliśmy okazję gościć Panią Justynę Liptak – reprezentującą Bank Żywności w Krakowie. Wszyscy uczestnicy wykazali się dużymi umiejętnościami.
Oto najlepsi kucharze naszej szkoły:
Logistycy też potrafią gotować!
W ramach obchodów Pierwszego Dnia Wiosny – 21 marca klasa 1 Technikum Logistyczne postanowiła spróbować swoich sił w innej dziedzinie, niż tej, o której uczy się w swoim profilu. Pod czujnym okiem Pani mgr inż. Beaty Lipki i pomocą Pani mgr inż. Izabeli Śliwy uczniowie wcielili się w kucharzy i ciastkarzy. Odpowiednio przygotowani stanęli oko w oko z filetem z kurczaka w cieście francuskim z nadzieniem pieczarkowym, kurczakiem w cieście kokosowym, ziemniakami pieczonymi po szwedzku, sałatką z kapusty pekińskiej na dwa sposoby i kruchymi babeczkami z nadzieniem. Z zaangażowaniem wykonywali wszystkie czynności, aby na koniec delektować się gotowymi daniami. Ich pracę dokumentowała wychowawczyni Pani mgr Katarzyna Staszak robiąc zdjęcia. Świetne nowe doświadczenie, które na pewno zostanie im w pamięci.
I etap konkursu "Najlepszy kucharz 2013" rozstrzygnięty
W dniu 12.04.2013 r przeprowadzony został pierwszy etap konkursu "Najlepszy kucharz 2013". W tym roku szkolnym temat powiązany jest z projektem „Czy przyszłość Ziemi zależy od wyrzuconej kanapki z szynką?”
I etap polegał na napisaniu testu obejmującego wiedzę z zakresu technologii gastronomicznej, podstaw żywienia oraz zagadnień zwiazanych z marnowaniem żywności w Polsce i na świecie.
Jury w składzie p . Renata Pochopień oraz p. Beata Lipka wyłoniło finalistów:
|
Wszystkim finalistom gratulujemy i życzymy powodzenia na finale który odbędzie się w dniu 16 .04. 2013 r
Sukces Michała i Mateusza - III miejsce w Mistrzostwach Polski w Cukiernictwie!!!
W dniach 20 – 21. 02. 2013 roku odbyły się w Warszawie III Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych pod patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej.
Nasz rejon w mistrzostwach reprezentowali uczniowie klasy 2 technikum gastronomicznego: Mateusz Jurzec i Michał Palarczyk oraz ich opiekun mgr inż. Krzysztof Maciejowski.
W finale w Warszawie uczniowie przygotowali 2 torty i 6 deserów. Zachwycili jurorów nie tylko eksplozją i różnorodnością smaków, ale też perfekcyjnym wykonaniem i cieszącą oko dekoracją deserów. Pełny przepis pozostaje tajemnicą szefa kuchni, ale z zaufanych źródeł wiemy, że niezwykły bukiet smaku tworzyła mieszanka: octu balsamicznego, malin, pasty kokosowej, ziarna kakaowca i kremu bazyliowego ;)) Naszym mistrzom jury przyznało miejsce na podium, puchar oraz nagrody pieniężne i rzeczowe.
Michał, Mateusz i Pan Krzysztof Maciejowski zapowiadają walkę o pierwsze miejsce na Expo Sweet już za rok! Gratulujemy i życzymy kolejnych słodkich sukcesów.
Świąteczny bufet
W dniu 21 grudnia 2012 roku tradycyjnie został zorganizowany w pokoju nauczycielskim świąteczny bufet. Przygotowania i dekoracje świąteczne przygotowała klasa IVTGb, organizacją bufetu zajęła się klasa IVTGA razem z panią Beatą Lipka. Poczęstunek przygotowały pani Małgorzata Panek oraz Pani Paulina Porębska.
Spotkanie opłatkowe dla pracowników Starostwa Powiatowego w Suchej Beskidzkiej
19.XII.2012r w ramach specjalizacji klasa IIITg/ żywienie/ zorganizowała spotkanie opłatkowe dla pracowników Starostwa Powiatowego w Suchej Beskidzkiej, pod kierunkiem mgr inż. Haliny Miskowiec.
Młodzież wykazała się ogromną dojrzałością zawodową. W sposób bardzo profesjonalny potrafili zadbać o wyjątkowo świąteczną dekorację sali, co sprawiało, że goście już czuli „zapach” zbliżających się świąt.Ich zaangażowanie w czasie organizowania przyjęcia budziło mój zachwyt i podziw.
Jako nauczyciel zawodu jestem zadowolona, że mogę z tą klasą pracować. Myślę, że przy takim profesjonalnym podejściu do pracy zorganizujemy jeszcze wiele przyjęć. Za przygotowanie spotkania dla pracowników Starostwa Powiatowego w Suchej Besk./140 osób/ otrzymaliśmy piękne podziękowanie od p. STAROSTY.
„Pyszne” ciasta na to spotkanie upiekli p. Zofia Bąbol, p. Krzysztof Maciejowski, p.Małgorzata Panek, p.Paulina Porębska.
Spotkanie opłatkowe dla ZNP
W dniu 12.12.2012r. w stołówce Zespołu Szkół im. W. Witosa odbyło się spotkanie opłatkowe dla emerytów Związku Nauczycielstwa Polskiego.
Nauczyciel Wydziału Gastronomii odpowiedzialni byli za zorganizowanie powyższej imprezy. Zofia Bąbol z klasą I ZA przygotowała potrawy wigilijne. Za nakrycie i obsługę odpowiedzialna była mgr inż. Izabela Śliwa pracująca klasami III TG C i IV TGA . Świąteczny makowiec wykonała klasa I ZC pod opieką mgr inż. Krzysztofa Maciejowskiego. Świąteczne pierniczki upiekła młodzież z klasy II ZA pod nadzorem mgr inż. Pauliny Porębskiej .
Młodzież ze wszystkich klas zaangażowanych w przygotowanie i obsługę imprezy wykazała się dużym zaangażowaniem i solidnością.
Spotkania z absolwentami
Takie motto towarzyszy nam w spotkaniach z absolwentami naszej szkoły. Tym razem w spotkaniu uczestniczyła absolwentka Technikum Hotelarskiego ANETA BOGUNIA, i klasa II TG . Aneta wraz z rodziną mieszka i pracuje w Irlandii.
Miło było słyszeć ciepłe słowa wypowiadane pod adresem nauczycieli i poziomu kształcenia w naszej szkole. Młodzież natomiast mobilizowała do nauki przedmiotów zawodowych, języków obcych, do zdobywania wszelkich dodatkowych uprawnień. Ukończony przez Nią w latach szkolnych kurs barmański na Słowacji- pozwolił Jej na stabilizację życiową w Irlandii. Uczniowie zadawali wiele pytań, na które otrzymywali od Anety wyczerpujące odpowiedzi. W takim spotkaniu uczestniczył również Janusz Bogdał, Tomasz Pudełko, Stanisław Pena i wielu innych.
Podziękowania, które wpisują są dla nauczycieli bardzo motywujące: cyt:
...miło mi, że jako absolwent TH mogłem uczestniczyć w spotkaniu z młodzieżą klasy II TH- pt:"Kto nie dąży do rzeczy niemożliwych nigdy ich nie osiągnie”… ,dziękuję, że miałem możliwość podzielić się doświadczeniem hotelarsko-turystycznym, serdecznie dziękuję za dobre przygotowanie mnie do zawodu i solidną podstawę do rozwoju moich umiejętności, które owocują – sukcesem..
..dziękuję za zaproszenie mnie do udziału w lekcji. Było mi miło po latach odwiedzić szkolne mury i zobaczyć znajome twarze, w dużej mierze dzięki Państwu jestem dzisiaj – tu gdzie jestem – dziękuję..
..chciałbym podziękować wszystkim, którzy przyczynili się do moich sukcesów osobistych jak i zawodowych. Dziękuję za dokładne przygotowanie mnie do zawodu i życzę samych sukcesów…
Listopad 2012 - Halina Miśkowiec
XII POWIATOWY KONKURS POTRAW REGIONALNYCH "O ZŁOTĄ WARZECHĘ"
10 listopada w Stryszawie odbył się XII Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”, organizowany przez Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, a współorganizowany przez Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej i Urząd Gminy w Stryszawie. Partnerem tegorocznej edycji konkursu było Województwo Małopolskie.
W tegorocznej edycji konkursu podstawowym produktem ocenianych potraw była kasza. W konkursie udział wzięło 15 Kół Gospodyń z terenu powiatu suskiego oraz uczniowie Zespołu Szkół im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej. Grupy startowały w trzech kategoriach: - potraw typowo regionalnych, - współczesnych potraw opartych na tradycjach potraw regionalnych - tradycyjnych win i nalewek
Uczniowie z klasy IV TGA : Kołacz Anna, Kubasiak Anna, Kachnic Marta oraz Ufir Bogusław pod opieką nauczyciela pani Beaty Lipka przygotowali potrawy konkursowe. Pani Małgorzata Panek wraz z uczennicami z klasy III TGB : Maciaszek Sylwia, Cieślar Magdaleną i z uczniami z klasy IV przygotowali dekorację i zaprezentowali potrawy w sobotnim konkursie. W II kategorii – współczesnych potraw opartych na tradycjach regionalnych nasi reprezentanci uzyskali II miejsce – za roladki z perliczki nadziewane z kaszą w sosie grzybowym.
Wycieczka do restauracji Magdy Gessler
Dnia 9.XI. 2012r młodzież klasy III TGB i IV TGB wzięła udział w wykładzie Prof. Dr hab. Teresy Leszczyńskiej pt: Sposób żywienia a ryzyko chorób nowotworowych
.Ten bardzo ciekawy wykład odbył się na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Wszyscy uczestnicy otrzymali materiały dydaktyczne.
Po wykładzie odwiedziliśmy lokal znanej restauratorki MAGDY GESSLER—Wentzl w Krakowie. Menager opowiedział historię powstawania lokalu, zasady przyjmowania do pracy, zapoznał nas z kartą menu. Lokal zrobił na nas bardzo pozytywne wrażenie: wystrój wszystkich sal bardzo gustowny, pracownicy kompetentni. I w takich to „pięknych” klimatach wypiliśmy owocową herbatkę.
Organizatorzy wyjazdu: Janina Hulbój, Renata Pochopień, Halina Miśkowiec