- Strona główna
- PRZETARGI
- Szkoła
- Plan lekcji
- Dzwonki
- Szkoła dla dorosłych
- Dla Uczniów
- Dla Nauczycieli
- Procedury
- Dla Maturzystów
- Praktyki zawodowe
- Doradca zawodowy
- REKRUTACJA 2018/2019
- Internat
- Projekty unijne
- Szkolny Wolontariat
- Biblioteka
- Nasze sukcesy
- Kontakt
Certyfikaty
Współpraca
Popularyzacja kuchni portugalskiej w ramach Światowego Dnia Zdrowej Żywności
W dniu 27 listopada 2015r. jak co roku odbył się w Zespole Szkół im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej Dzień Zdrowej Żywności. W tym roku akcja pod hasłem ,,Błonnik w roli głównej'' połączona była z popularyzacją produktów kuchni portugalskiej.
Nauczyciele przedmiotów gastronomicznych z naszej szkoły przebywali w okresie wrzesień – październik 2015 na szkoleniach w Portugalii w ramach projektu PO_WER „Wzbogacanie warsztatu zawodowego nauczycieli przedmiotów gastronomicznych poprzez nabywanie nowych umiejętności”. Wiedza i nowo nabyte kompetencje starają się wdrażać w proces dydaktyczny oraz popularyzować poprzez konkursy i różnego rodzaju akcje. Tradycją w naszej szkole jest obchodzenie Światowego Dnia Żywności, który corocznie kładzie nacisk na inną kwestię związaną ze zdrowym żywieniem. W tegoroczną tematykę wspaniale wpisały się warzywa i owoce oraz tradycyjne dania kuchni portugalskiej.
W ramach akcji zostały przeprowadzone prelekcje dla młodzieży szkolnej dotyczące roli błonnika w żywieniu człowieka. Młodzież klas gastronomicznych pod nadzorem nauczycieli uczących przygotowała napoje, potrawy, zakąski i desery charakterystyczne dla kuchni portugalskiej, które uczestnicy mogli degustować podczas prelekcji. Akcja trwała cały dzień i cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Zostało połączone przyjemne z pożytecznym i liczymy na to, że smaczne potrawy wpłyną pozytywnie na młodzież i ich zmianę nawyków żywieniowych.