Zespół Szkół im. W.Witosa w Suchej Beskidzkiej












link do facebook zs Witos
link do facebook zs SKKT wędrowiec

Certyfikaty




Współpraca









Popularyzacja kuchni portugalskiej w ramach Światowego Dnia Zdrowej Żywności

W dniu 27 listopada 2015r. jak co roku odbył się w Zespole Szkół im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej Dzień Zdrowej Żywności. W tym roku akcja pod hasłem ,,Błonnik w roli głównej'' połączona była z popularyzacją produktów kuchni portugalskiej.

Nauczyciele przedmiotów gastronomicznych z naszej szkoły przebywali w okresie wrzesień – październik 2015 na szkoleniach w Portugalii w ramach projektu PO_WER „Wzbogacanie warsztatu zawodowego nauczycieli przedmiotów gastronomicznych poprzez nabywanie nowych umiejętności”. Wiedza i nowo nabyte kompetencje starają się wdrażać w proces dydaktyczny oraz popularyzować poprzez konkursy i różnego rodzaju akcje. Tradycją w naszej szkole jest obchodzenie Światowego Dnia Żywności, który corocznie kładzie nacisk na inną kwestię związaną ze zdrowym żywieniem. W tegoroczną tematykę wspaniale wpisały się warzywa i owoce oraz tradycyjne dania kuchni portugalskiej.

W ramach akcji zostały przeprowadzone prelekcje dla młodzieży szkolnej dotyczące roli błonnika w żywieniu człowieka. Młodzież klas gastronomicznych pod nadzorem nauczycieli uczących przygotowała napoje, potrawy, zakąski i desery charakterystyczne dla kuchni portugalskiej, które uczestnicy mogli degustować podczas prelekcji. Akcja trwała cały dzień i cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Zostało połączone przyjemne z pożytecznym i liczymy na to, że smaczne potrawy wpłyną pozytywnie na młodzież i ich zmianę nawyków żywieniowych.


Błonnik Błonnik Błonnik Błonnik Błonnik Błonnik Błonnik Błonnik